|
| | |
Integrasjonsmetoder - Substitusjon - Teorem:
La f være en funksjon som har F som antiderivert.
Med u som variabel har vi da: F'(u) = f(u) og vi får: ʃf(u)du = F(u) + C
La nå u være en funksjon av x, dvs u = u(x).
Funksjonen F vil da være en sammensatt funksjon hvor vi kan benytte kjerneregelen:
(F(u(x)))' = F'(u(x))·u'(x) = f(u(x))·u'(x)
Etter definisjonen av det ubestemte integralet har vi da:
ʃf(u(x))·u'(x)dx = F(u(x)) + C = F(u) + C
Vi har nå to integraler som begge er lik F(u) + C.
Da må de to integralene være like:
ʃf(u(x))·u'(x)dx = ʃf(u)du hvor u = u(x)
|