TilbakeTilbakeFortsettFortsett
Huske-systemer: mnemoteknikk
Man kan selvfølgelig lære seg å huske bedre, slik man kan lære det meste annet. 'Husk' er ikke noe som er gitt en gang for alle. De fleste har prøvd seg på "Kims lek": Noen viser et brett med ti gjenstander i 30 sekunder. Så konkurrerer deltakerne om hvem som kan huske flest gjenstander. Dette er god hukommelsestrening.

Slik hukommelsestrening kan gjøres systematisk, slik at man i noens øyne får en nesten overmenneskelig hukommelse. Med en viss innsats, kan de fleste trene opp denne typen hukommelse. Slik trening holder hjernen i sving, og av og til er det nyttig - også til en eksamen - å kunne f.eks 10 ting på rams, ut og inn, framlengs og baklengs.

Hva husker man best? Det er visse ting man husker bedre enn andre. Tenk etter - hva husker du godt? Ting og episoder assosiert med sterke følelser husker du. For eksempel ditt første kyss, da du tok en stor eksamen og greidde det, den gangen da du ble bitt av en hoggorm osv. Følelser kan det altså være lurt å knytte til noe man skal lære.

En ting er å lagre noe i hukommelsen, noe annet å hente det fram igjen. For å gjøre hente-prosessen enklere, kan det være en ide å prøve å strukturere hukommelsen 'i mapper', slik at du slipper å rote rundt i hele langtidshukommelsen din. Dette kan du oppnå ved å knytte det du skal huske til 'huskeknagger'. For å greie det, må du trene deg i å lage mentale bilder. For å huske mentale bilder må du bruke noen triks.

 1. Assosier
  Du må knytte det du vil huske til noe annet. Hvis du vil huske hvor du la bilnøklene; assosier bilnøklene med en kopp kaffe hvis du legger de på kaffebordet.

 1. Akronymer
  Du kan også assosiere ved å bruke akronymer. Kanskje du fremdeles husker trikset fra barneskolens fysikkundervisning?
  Lær deg regnbuens farger i rett rekkefølge med ROGGBIF Rødt - Oransje - Gult - Grønt - Blått - Indigo - Fiolett.

  Lag morsomme akronymer som kan hjelpe deg med å huske lange sekvenser av ord. Legg gjerne farge og form til dine akronymer for å visualisere bedre
 1. Akrostikon
  Du kan også assosiere med konstruerte setninger. Her er eksempel: Marinens Vakre Jenter Marsjerte Jublende, Syngende Utover Nedre Plassen, et akrostikon for solsystemet: Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto.

  Se et mentalt bilde av setningen.
 1. Overdriv
  Du må overdrive - vilt
  Det er lettere å huske overdrivelser. Lag et mentalt bilde av noe som vanligvis er lite om til noe kjempestort eller omvendt.


 1. Bevegelse
  Legg inn bevegelser i dine mentale bilder.
  Hvis du skal huske 'svane' så må du altså lage deg et mentalt bilde av den.
  Den bør være overdrevet stor, det må være fine farger, for eksempel knallgult nebb og turkisblått vann.
  Svanen skal svømme og helst komme med noen lyder.
  Kanskje svanen er redd for noe som lurer i vannet under den. Svanen svømmer fortere.


 1. Uvanlige kombinasjoner
  Overdrivelser, bevegelser, lyder, farger og kanskje følelser hører med i dine mentale bilder, for da bruker du flere felt i hjernen din. Du kan forsterke ditt mentale bilde ved å lage en uvanlig kombinasjon. Dersom svanen du ser i ditt mentale bilde symboliserer en av dine huskeknagger, kan du assosiere det ordet du skal huske med svanen.

  En svane er et godt symbol for tallet 2, eller huskeknagg 2. Dersom ting nummer to i ei lang rekke av ting du skal huske er 'julenisse', tenker du deg en jublende glad nisse som danser på ryggen av en diger, svømmende svane. Du har nå plassert nissen i 'svane-mappa' i hukommelsen din.

  Utfordringen til deg er nå å lage minst ti slike knagger. Disse huske-knaggene må du kunne godt. Lag dem som mentale bilder; farge-sprakende med bevegelse, overdrivelser og gjerne lyd. Det du skal huske skal assosieres med "huskeknaggene", helst i sprø kombinasjoner.

  Når du lager slike "huskeknagger" kan du bruke 'tall-rim' systemet.
  1 - Ben, 2 - do, 3 - tre, 5 - lem, 9 - ski, 10 - politi, eller bruk et tall-bilde system. 4 kan da sees som et lyn som flerrer himmelen og ser ut som et stilisert firetall, 5 ser ut som en hånd med fem fingre som åpner og lukker seg, 6 som halen på en gris eller hund eller som en elefantsnabel. 7 kan være et flagg som blafrer i vinden, 8 en snømann som vagger rundt i snøstorm, 10 som kniv og tallerken.

  Det er ikke så viktig hvilket system du velger. Det vesentlige er at du greier å lage huske-knagger med mentale bilder som passer deg og som du ikke er i tvil om.

  Tall husker du vanligvis bedre hvis du leser de høyt. 2984 er lettere å huske som to tusen nihundre og åttifire.
  Du kan også bruke tall-mentalt bilde-systemet:
  Se for deg en stor svane som svømmer (2) med et bånd i nebbet.
  I båndet er festet en stor ballong (9)
  På ballongen sitter en snømann (8) som holder på hatten fordi han er redd for lyn som slår ned (4)

 1. Følelser
  Man husker ofte bedre det som kan knyttes til følelser, til rim eller musikk.
  Lag et dikt eller en sang av det som skal huskes.
  Jo flere sanser du bruker, desto lettere å huske.
  Gi diktet et mentalt bilde og plasser det i en passende huskemappe under en 'huskeknagg'.
 1. Grupper
  Lag samlinger eller grupper av tall eller ord, f.eks. tre og tre telefonnummer i hver samling.
  Prøv å organisere disse i mønstre, farger eller symboler.
 1. Antonymer
  Du kan også gruppere ord og begreper ved å bruke antonymer - motsetninger. Eksempler: krig og fred , søtt og bittert
 1. Huset ditt
  Plasser ord og begreper inn i bilder eller i rom.
  Se for deg ditt eget hus.
  Plasser mentale bilder av ord eller begreper inn i entreen. Fortsett inn på kjøkkenet. Der har du annen gruppe begreper. Fortsett inn i stua, soverommet, loftet, kjelleren etc. I hvert rom plasserer du grupper av begreper.
  Når du vil huske noe, tar du deg en mental spasertur gjennom huset ditt og ser for deg det du har plassert i de forskjellige rommene.
TilbakeTilbakeFortsettFortsett
Studiestrategi og studieteknikk
Student? Jeg?
Motivasjon
Uavhengig?
Akademikere
Kunnskap
Strategier
Leseteknikk
Mnemoteknikk
Læringsstiler
Bli stjerne!